Holistische therapie &

Muziektherapie

In mijn praktijk geef ik twee soorten therapie. Eerst kun je lezen over holistische therapie  en als je verder naar beneden scrollt, kun je lezen over muziektherapie.

Holistische therapie

Een holistisch therapeut heeft een Zijnsgerichte oriëntatie en werkt met de technieken/kennisvormen van Holistische Therapie: gevorderd Reiki (inclusief Reiki Master), magnetiseren en healing, loslaattechnieken, MIR-Methode, gesprekstechnieken & coaching vaardigheden, Psychosomatiek, Kernkwaliteiten en spiegelen, energiewerkmethodieken, basis in verlieskunde, Innerlijk Kind werk, de basis in Karakterstructuren van Reich/Lowen en de kennis over wie je werkelijk bent (Gangaji; De diamant in jezelf).

Bijvoorbeeld: Rosa heeft dagelijks last van pijn in haar onderbuik. Daarnaast heeft ze veel spanning in haar nek en schouders, wat vaak leidt tot hoofdpijn aan het eind van de dag. Ze voelt zich veel moe en ervaart veel stress in het dagelijks leven. In de sessies holistische therapie gaan we aan de slag met haar klachten. Op de behandeltafel krijgt ze een reikibehandeling, waarbij we naar de pijn kijken die de klachten veroorzaakt. Rosa blijkt veel stress van haar werk te hebben en haar wensen en dromen te hebben opgegeven in het leven. Ze wil eigenlijk heel graag mensen verbinden en een project met vluchtelingen starten, maar heeft niet genoeg zelfvertrouwen om dit avontuur aan te gaan. Op haar schouders draagt ze de verantwoordelijkheid om genoeg te verdienen voor de studie van haar kinderen en in haar nek haar angst om te falen. In haar onderbuik schuilt een enorme oerkracht van Rosa, die wanhopig is om naar buiten te komen, maar opgesloten zit door de angst.

In de therapieën gaan we steeds een laagje dieper om bij de kern van het probleem te komen: welke pijn zit eronder, waardoor ze geen vertrouwen in zichzelf heeft? Wat heeft ze meegemaakt in haar leven wat ze nu nog met zich meedraagt en welke oude overtuigingen houdt ze vast die ze mag loslaten? We kijken naar wat haar blokkeert om te stralen in het leven en ik begeleid haar om dit los te laten, bijvoorbeeld door emotionele loslaat technieken, klankschaal massage, coaching, systemisch werk of reiki. 


praktijk kleurrijk doctor obe postmastraat 1
praktijk kleurrijk doctor obe postmastraat 1
praktijk kleurrijk doctor obe postmastraat 1

Hoe ga ik te werk?

In de therapiesessies luister ik naar jouw persoonlijke verhaal en voel ik wat jouw lichaam je te vertellen heeft. Via Reiki en de bovengenoemde technieken kijken we wat jij nodig hebt om weer in je kracht in het leven te staan. Ik kijk hierbij op fysiek, emotioneel, cognitief, spiritueel en energetisch niveau naar jou en je klachten. We gaan liefdevol aan de slag met diepe patronen, overtuigingen, angsten, emotionele pijn of trauma's. Hierdoor zullen de innerlijke blokkades verzacht worden en zul je meer rust in je lijf vinden om je emoties te doorleven. Jij zit vervolgens lekkerder in je vel en kunt weer stralen in het leven!


Voor wie? 

Holistische therapie is passend voor iedereen die behoefte heeft om dichter bij zichzelf te komen en weer energie te krijgen in het leven. Omdat we aan de slag gaan met diepe patronen en overtuigingen, emotionele blokkades en eventuele aanwezige trauma's is het belangrijk dat je openstaat voor een intense therapie en coaching. Maar deze manier van kijken naar de reden achter je klachten, kan ze wel op een diep niveau oplossen. Simpelweg omdat we naar de kern en oorzaak van de klacht gaan. Hierbij werken we op fysiek, emotioneel, cognitief, spiritueel en energetisch niveau.


reiki friesland

Muziektherapie

"Muziektherapie is een methodische vorm van hulpverlening waarbij muzikale middelen binnen een therapeutische relatie gehanteerd worden om verandering, ontwikkeling, stabilisatie of acceptatie te bewerkstelligen op emotioneel, gedragsmatig, cognitief, sociaal of lichamelijk gebied. In therapie zet ik muziekinstrumenten in als middel in een werkvorm om een cliënt te behandelen." (Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie, 2018)

Bijvoorbeeld: Jan heeft autisme en heeft moeite met de sensorische verwerking van prikkels in de omgeving en met sociale interactie. Via het inzetten van muzikale prikkels kan ik Jan leren deze prikkels te ordenen. Welke prikkels vindt hij prettig en welke niet? Wanneer ik zijn gedrag voor hem benoem en observeer wanneer het te veel wordt, kan ik hem leren om aan te geven dat hij een pauze nodig heeft. Of hem leren voelen dat hij behoefte heeft aan iets, en hem dat leren uitspreken. Het is dan zaak om de vertaalslag te maken naar het dagelijks leven. Daarnaast is samenspelen in de muziek een ultieme oefensituatie voor het aanleren van sociaal gedrag.

Op deze manier zet ik muziek en muzikale interactie voor allerlei doelen, in het werken met emoties, cognitie, motoriek, gedrag en sociale interactie. Wil je weten of muziektherapie wat voor jou is? Neem contact op via het contactformulier.

muziek heleen disselhorst
muziektherapie kinderen sneek

Voor wie?

Eigenlijk is muziektherapie voor iedereen toegankelijk: jong, oud, diagnose of geen diagnose. 
Je hoeft niets van muziek te weten en je hoeft ook geen instrument te kunnen bespelen. In de therapie wijst zich dat allemaal vanzelf. Ik kijk vooral naar wat er in het contact gebeurt tijdens het spelen of het luisteren van muziek. Zoals je praat bij een psycholoog, zo is muziek het middel bij muziektherapie.

Muziektherapie & dementie

Muziek is een prachtig middel voor ouderen met een vorm van dementie of ouderdomsziekte. Muziek van vroeger brengt je onmiddellijk in contact met je jeugd en je herinneringen van toen. Samen muziek maken is tevens een mooie manier om in contact te komen met je buren of medebewoners in de zorginstelling. Even een momentje ontspanning en plezier. Ik verzorg muziekactiviteiten voor groepen en geef tevens individuele therapie aan dementerende ouderen. Voor meer informatie en vragen kunt u klikken op de button hieronder.